Läsrörelsen i kommunerna

En läsande kommun-nätverket

Borgås uppdragskalender

Här hittar du en rykande färsk kalender fylld av små uppdrag som stärker multilitteracitet. Du kan använda kalendern som en adventskalender nu i december, men det går lika bra att jobba med kalendern i februari. Eller i april. Uppdragen är tänkta för äldre dagisbarn och yngre skolbarn, men det finns inga åldersgränser. Du kan fritt välja och vraka bland luckorna. Alla är fristående.

Det händer i november...

Markera vecka 47 i november, för då händer det massor av grejer som har med läsning att göra. Listan uppdateras ännu, men här presenterar vi nu en del av programmet.

  • Författarvideo med Ellen Strömberg, målgrupp åk 6-9. Videon hittas här: https://youtu.be/DU-tJktlz6U
  • Ordkonst med Agneta Möller-Salmela, målgrupp åk 4-6, fredag 25.11 kl. 12-12.45 (tillfället hålls på distans)
  • Workshop om Astrid Lindgren med Agneta Möller-Salmela, målgrupp åk 1-4, fredag 25.11 kl. 8.30-9.15 (tillfället hålls på distans)
  • Läshygge - virtuell inspirationsträff för lärare, det handlar om Läsväskan. Torsdag 24.11 kl. 15-17
  • Inspirationsvideo om nyheter med Hbl junior. Videon hittas här: https://drive.google.com/file/d/12OGM-KZFc9A_oGFQnKVRh9fHhMg-q9YR/view?usp=drive_web

Öka läsintresset och stöd läskunnigheten

Vi behöver kunna läsa för att klara oss i livet. På dessa sidor finns matnyttiga tips för hur vi kan arbeta med att utveckla färdigheter kring läsförståelse, samt hur vi kan inspirera både barn och vuxna till läsning och till litteraturens fantastiska värld. 

Dessa sidor omfattar läsevenemang, fortbildningar, tips och information.

Här finns också det material som läsprojektet Brilli har sammanställt.
 
Välkommen!

Tidigare evenemang 

Dagsverke rf:s kampanj Läsloppet uppmuntrar skolelever att läsa och väcker dem till att fundera över läskunnighetens betydelse. Läsning påverkar på ett avgörande sätt hur ett barns kunskap, fantasi och kreativitet utvecklas, och den är nyckeln till delaktighet i samhället.

Spel är en mångsidig kulturform; det finns allt från enkla problemlösningsspel och tidsfördriv till roll- och äventyrsspelhelheter. Olika spel erbjuder olika sorters belöningar, upplevelser och erfarenheter. På så sätt kan spel jämföras med böcker och filmer; de underhåller, föder fantasin och väcker tankar och känslor. Spel som fiktion gör det...

Varför är läsning så viktigt?

Att läsa är att förstå

Barnens läskunnighet

Intresset för berättelser börjar tidigt

Hela kommunen läser

Hur kan vi väcka läsintresset?