Lukuralli-kampanja

17.11.2021

Lukuralli on lukutaidon ja lapsen oikeuksien edistämiseen tähtäävä kampanja, jonka avulla sytytetään oppilaiden kipinä lukemiseen ja saadaan samalla tietoa maailman lukutaitotilanteesta.Lukurallin koulukohtainen kesto on neljä viikkoa, jonka aikana oppilaat lukevat mahdollisimman paljon. Lukuralliin voi osallistua yksi luokka, luokka-aste tai vaikka koko koulu. Onpa kokonainen kaupunkikin osallistunut Lukuralliin!

Taksvärkki ry:n Lukuralli-kampanjassa jokainen oppilas pääsee lukemisellaan tukemaan maailman muiden lasten ja nuorten oikeuksien toteutumista. Miten Lukuralli toimii?

Ennen Lukurallin alkua oppilaat hankkivat lähipiiristä itselleen yhden tai useamman lukusponsorin (esimerkiksi huoltaja, isovanhempi, muu sukulainen tai tuttava). Yläluokilla monet ovat toimineet niinkin, että koko luokka yhdessä on hankkinut sponsoreita. Sponsorit sitoutuvat maksamaan haluamansa kannustusrahan jokaisesta lukutunnista. Summan ei tarvitse olla suuri, tärkeintä on kannustaa oppilaita keräämään lukutunteja. Lukurallin päätyttyä sponsori maksaa lukutuntien mukaisen rahamäärän Taksvärkin kehitysyhteistyöhön lasten ja nuorten parissa.

Lukurallin aikana oppilaat lukevat sekä koulussa että kotona, pitävät kirjaa lukutunneistaan ja käsittelevät mahdollisuuksien mukaan Lukurallin teemoja (lukutaidon merkitys, lapsen oikeudet, koulutuksen tärkeys) luokassa. Lukurallin tueksi Taksvärkki ry on tuottanut opettajan materiaalipaketin, joka sisältää Lukurallin toteuttamiseen tarvittavat tiedotusmateriaalit, lukupassit sekä oppituntiharjoituksia.

Lukuralliin voi osallistua mihin aikaan lukuvuodesta hyvänsä, marraskuussa vietettävän Lapsen oikeuksien viikon (15.11.-21.11.21) aika olisi hieno hetki aloittaa vielä ennen joulua. Lukuralli on mainio keino innostaa oppilaat lukemaan ja yhdenvertaista maailmaa rakentamaan.

Lisätietoja Lukurallista

Tarkemmat tiedot löytyvät Lukurallin nettisivuilta, sieltä löytyy myös ilmoittautumislomake. Taksvärkki ry. tekee kouluvierailuja etäyhteyksin tai tulemme mielellämme myös lähitapaamiseen luokassa tai vaikkapa ulkona sään salliessa. Kaikki Taksvärkin toiminta on kouluille ilmaista.