Kunnissa luetaan -lukutaitomessut 2024

Porvoo, Lohja, Hämeenlinna

Lukutaitomessut 2024

Ylävalikosta löytyy paikkakuntakohtaiset sivut, joille päivitetään tarkempi ohjelma, aikataulu ja työpajojen sisällöt. 

Yhteistyökumppaneiksi on tulossa niin paikallisia toimijoita kuin kansallisestikin tuttuja tekijöitä lukutaitotyön parista. 

Messuille osallistuminen on maksutonta ja kaikille avointa. 

Tervetuloa mukaan toimijaksi tai messuvieraaksi!

Kuntien lukevat yhteisöt -hankkeen viiden kunnan kehittäjäverkosto järjestää maaliskuussa 2024 Kunnissa luetaan -lukutaitomessut, joiden tarkoituksena on koota yhteen lukutaitotyön tekijöitä eri kunnista, tarjota koulutusta monilukutaidon parista, mahdollistaa eri toimijoiden tekemän työn näkyväksi tekeminen ja jakaa kokemuksia sekä osaamista lukutaitotyön merkeissä. 

Kehittäjäverkoston viiden kunnan viisikkoon kuuluvat Hämeenlinna, Järvenpää, Lapinjärvi, Lohja sekä Porvoo.


Lukutaitomessujen palautekysely

Linkistä pääset antamaan meille palautetta Lukutaitomessuilta. Kiitämme lämpimästi kaikkia messuilla mukana olleita ja palautekyselyyn vastanneita!

PalautekyselyynMessuilla mukana

Aikakausmedia, Läsväskan, Lukulumo  

Paikalliset kirjastot ja muut opetus- ja kulttuuripuolen toimijat


Messuilla kouluttajina


Porvoo 5.3.24

Porvoon Lukutaitomessuilla 5.3.24 kouluttajana professori, aivotutkija Minna Huotilainen, aiheenaan

Lukeminen on aivoille haaste ja palkinto

Huotilainen soveltaa neurotieteen uusimpia löydöksiä erityisesti työelämän kehittämiseen. Huotilainen on tunnettu taidostaan kansantajuistaa tieteellistä tietoa.

Minna Huotilainen on ollut kirjoittamassa aiheesta lukuisia tietokirjoja, mm. Tunne aivosi, Aivot työssä (yhteistyössä Katri Saarikiven kanssa), Keskittymiskyvyn elvytysopas, Näin aivot oppivat ja Uuden ajan muistikirja. Hän yhdistää tutkimuksissaan monitieteisesti kognitiotiedettä, kasvatustiedettä ja psykologiaa.

Porvoossa kuulemme myös ruotsinkielisen luennon, jonka pitää tekoälystä Linda Mannila, Digismart.

Linda Mannila är forskare, författare och företagare i gränslandet mellan lärande, teknik och samhällsutveckling. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med frågor kring digital kompetens och programmering inom den grundläggande utbildningen från elev- och lärarperspektiv. Hon arbetar idag som biträdande professor i datavetenskap vid Helsingfors universitet med fokus på AI och samhälle samt lärarutbildning. Därtill är hon adjungerad forskare i datavetenskapens didaktik vid Linköpings universitet.Lohja 7.3.24

Lohjan lukutaitomessuilla 7.3.24 vierailee Aleksis Salusjärvi, toimittaja ja kirjallisuuden ammattilainen. Salusjärvi on työskennellyt lehti-, tv- ja radiotoimittajana. Hän on vieraillut noin sadassa oppilaitoksessa ympäri Suomea, vetämässä lukutaidon työpajoja. Erityiskohderyhmänä ovat lukemisen kanssa kamppailevat nuoret perusasteen erityisopetuksessa, sairaalakouluissa, ammatillisissa opinnoissa sekä rikostaustaiset nuoret.

Lohjalla luennoi myös erikoiskirjastovirkailija, lukemaan innostaja Agneta Möller-Salmela.

Juli-Anna Aerila yliopistonlehtori, opettajankoulutuslaitos (Rauma)PhD (education); Docent (literature education and reading) luennoi myös Lohjan lukutaitomessuilla 7.3.24

Juli-Anna Aerila työskentelee lasten lukemisen edistämiseksi. Hänen mielenkiintonsa suuntautuu erityisesti lasten lukuilon herättelyyn, tunneperustaiseen ja taidelähtöiseen kirjallisuuskasvatukseen sekä perheiden lukemiseen innostamiseen. 


Hämeenlinna 12.3.24

Hämeenlinnan Lukutaitomessujen 12.3.24 pääkouluttajana nähdään Lauri Järvilehto, FT, joka on Aalto-yliopiston työelämäprofessori ja Aalto Ventures Program -yrittäjyyskoulutusohjelman johtaja. Hän on uuden rakentamisesta syttyvä filosofi, kirjailija, muusikko ja sarjayrittäjä.

Lauri on kirjoittanut useita bestseller -tietokirjoja ajattelusta, oppimisesta ja hyvinvoinnista. Hän on ollut perustamassa viittä yritystä, mm. Filosofian Akatemia ja Lightneer ja on toiminut Suomen Unicefin, Filosofian Akatemian ja Lightneerin hallituksissa. Hän on myös julkaissut useita levyjä eri taiteilijanimillä, viimeisimpänä North Star Revisited (2023).

Laurin keskeisiä kiinnostuksen kohteita ovat ajattelu, hyvinvointi, luovuus, oppiminen ja työn tulevaisuus. Hänen puheenvuoronsa käsittelevät erityisesti hänen viimeisimmän kirjansa Mestariajattelijan työkalut (2023) teemoja: arjen hallintaa, teknologian hyödyntämistä, luovaa ajattelua ja vuorovaikuttamista.