Hämeenlinna 12.3.24
Hämeenlinna 12.3.24
klo 15-18
Hämeenlinnan kaupunginkirjasto
Lukiokatu 2, Hämeenlinna
Työpajojen aikataulu
Alta voi ladata työpajojen aikataulun.
Työpajat
Selkokeskus
Suunnittele selkojulkaisu: Työpajassa pureudumme lyhyesti selkokieliseen viestintään. Kerromme perustiedot selkoviestinnän kohderyhmistä, mitä selkokieli on ja miten selkoteksti kannattaa kuvittaa. Osallistujat pääsevät tekemään selkokielisen materiaalin taittoon ja kuvitukseen liittyvän tehtävän.
Selkokeskus on selkokielen asiantuntijakeskus, joka on osa Kehitysvammaliittoa.
Eteiskirjastosta lukemisen iloa varhaiskasvatukseen / Lukeva varhaiskasvatus, Opetushallitus
Työpajassa esitellään Eteiskirjasto-mallia ja kuvakirjojen pedagogista käyttöä varhaiskasvatuksessa.
Painettu vai digitaalinen kirja? Kuuntele, mitä nuori vastaa ja miksi / Lotta-Sofia La Rosa, OPH
Kansainvälisten ja kotimaisten tutkimusten mukaan lukuinto laskee juuri alakouluvuosien jälkeen ja yhdeksäsluokkalaisista jo suuri osa lukee vain, jos on pakko. Kun kirjan kohtaamiseen yritetään herätellä varsinkin siihen jo lähtökohtaisesti karsaasti suhtautuvaa, ovat eri kirjamuodot – painettu kirja, e-kirja ja äänikirja – motivaation mahdollisuus. On jo tutkittu, että mieleisen kirjan löytäminen on lukemiseen sitoutumisen kannalta ensisijaista ja nykyään on mahdollista valita tietynlaiselle lukijalle, tietynlaiselle tarinalle ja tietynlaiseen tilanteeseen sopiva kirjamuoto. Työpajassa esitellään lyhyesti nuorten lukukokeilun tuloksia La Rosan väitöskirjan (Nuoret lukijat kirjakulttuurin murroksessa) valossa sekä pohditaan eri kirjamuotojen edellytyksiä vaikuttaa myönteisesti nuoren lukuhaluun.
Lohjan lukututorit
Kia Raevaara ja Anna-Kreetta Niemi - Rosvoteemainen kirjallisuuskokonaisuus + sopivan kirjan valinta
LukuTähti
Luokanopettajien kehittämä palvelu, joka innostaa lapset lukemaan pistekisojen, palkintojen ja humoristisen hahmon avulla. LukuTähden avulla opettajan on helppo tukea lapsen yksilöllistä lukupolkua. LukuTähdestä löytyy luetun ymmärtämiskysymykset jo yli 350 lasten suosikkikirjaan automaattisella korjauksella. Tule tutustumaan ja kokeilemaan, miten LukuTähti toimii.
Niilo Mäki Instituutti
S2-lapsen sanavaraston ja lukutaidon tukeminen lukutuokioilla: Miten luetaan S2-oppilaan kanssa? Kuinka tuetaan sanavaraston kehitystä kirjallisuuden avulla? Miten löytää S2-oppilaalle sopivaa luettavaa?
Luku- ja kirjoitustaidon arviointi alakoulussa: Tule testaamaan oma lukusujuvuutesi! Työpajassa pääset tutustumaan Niilo Mäki Instituutin uusiin luku- ja kirjoitustaidon arviointivälineisiin alakouluikäisille. Voit myös kysyä lukutaidon arviointia koskevia kysymyksiäsi. Vastaamassa on LUKINO-hankkeen vastaava tutkija, neuropsykologi Riikka Heikkilä.
Kino Tavast
Paja 1: Taidehistorioitsija Irene Wai Lwin Moe, Myyttiseikkailu
Työpajassa kurkistetaan elokuvakerronnan kulissien taakse ja etsitään johtolankoja myyttien, kertomusten ja symbolien tulkintaan. Teemana ovat seikkailuelokuvat ja tietokonepelit.
Paja 2 Elokuvaaja Saija Mäki-Nevala, Illuusiopaja
Elokuva luo tunteisiin vaikuttavia illuusioita. Työpajassa luodaan editoimalla kaksi eri tarinaa täysin samasta kuvamateriaalista.
Lukupiirit S2-opetuksessa / Kirsi Martikainen, Järvenpää
Lukupiirit s2-opetuksessa: Työpajassa tutustutaan lukupiireihin s2-opetuksen työtapana, tutkitaan esimerkkien avulla s2-oppilaille sopivaa kirjallisuutta ja käsitellään lukupiiritehtäviä, jotka tukevat kielenoppimista ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä. Näkökulmana on erityisesti hiljattain Suomeen muuttaneiden lasten kielitaidon vahvistaminen ja lukutaidon tukeminen sopivan kirjallisuuden avulla sekä ala- että yläkoulun opetuksessa.
KAVI
Mediataitokoulu - opettajan paras kaveri
Työpajassa tutustutaan uudistettuun Mediataitokouluun, josta saat maksuttomasti juuri sinulle sopivia, valmiita kokonaisuuksia varhaiskasvatukseen ja esi-ja perusopetukseen. Medialukutaidon osaamisen kuvauksista selviää, mitä oppilaiden kuuluisi osata eri luokka-asteilla, ja minkälaista pedagogiikkaa varhaiskasvatuksessa tulisi toteuttaa. Mediataitokoulusta löydät kaiken, mitä tarvitset tukeaksesi lapsen medialukutaidon kehitystä varhaiskasvatuksesta aina perusopetuksen loppuun asti.
Yle Uutisluokan Yle Triplet - uutisvideoista oppimateriaalia
Tervetuloa Yle Tripletin käyttökoulutukseen!
Ylen luotettavista uutisvideoista saat valmista oppimateriaalia opettajien päivittäiseen työkalupakkiin. Jokaisena koulupäivänä palvelussa julkaistaan kolme uutta videota.
Parhaan hyödyn saat, kun kirjaudut ilmaiseen palveluun ennen koulutusta osoitteessa yle.fi/triplet
Kuinka rakennat oppilaan lukijaidentiteettiä Lukulumon avulla? / Lukulumo, ILT Education
Tervetuloa Lukulumon lumoavaan maailmaan! Lukulumo on ainutlaatuinen palvelu, joka on suunniteltu tukemaan lasten lukutaidon kehittymistä ja samalla auttamaan heitä löytämään lukuintoa.
Työpajassa keskitymme vinkkeihin, joilla voimme rakentaa lapselle toimivaa lukurutiinia sekä vahvistaa nuoren lukijaidentiteettiä.
Voit ottaa Lukulumon maksuttomaan testiin jo etukäteen työpajaa varten täältä:
Varhaiskasvatusversio - https://www.ilteducation.com/fi/lukulumo-varhaiskasvatus/#kokeilu
Koulujen versio - https://www.ilteducation.com/fi/lukulumo-koulu/#kokeilu
Lämpimästi tervetuloa mukaan, ja rakennetaan yhdessä lukutaitoa ja lukuintoa!
Messuilla kouluttamassa
Lauri Järvilehto, FT, on Aalto-yliopiston työelämäprofessori ja Aalto Ventures Program -yrittäjyyskoulutusohjelman johtaja. Hän on uuden rakentamisesta syttyvä filosofi, kirjailija, muusikko ja sarjayrittäjä.
Klo 16.15-17.00 Lukutaito ja tulevaisuuden työ
Mihin tarvitaan lukutaitoa? Millaista lukutaitoa tarvitaan tulevaisuudessa?
Lauri on kirjoittanut useita bestseller -tietokirjoja ajattelusta, oppimisesta ja hyvinvoinnista. Hän on ollut perustamassa viittä yritystä, mm. Filosofian Akatemia ja Lightneer ja on toiminut Suomen Unicefin, Filosofian Akatemian ja Lightneerin hallituksissa. Hän on myös julkaissut useita levyjä eri taiteilijanimillä, viimeisimpänä North Star Revisited (2023).
Laurin keskeisiä kiinnostuksen kohteita ovat ajattelu, hyvinvointi, luovuus, oppiminen ja työn tulevaisuus. Hänen puheenvuoronsa käsittelevät erityisesti hänen viimeisimmän kirjansa Mestariajattelijan työkalut (2023) teemoja: arjen hallintaa, teknologian hyödyntämistä, luovaa ajattelua ja vuorovaikuttamista. Hän on perehtynyt viime vuosina myös työmarkkinoiden myllerrykseen ja suositut puheenvuorot koskevat tulevaisuuden työn luonnetta. Minkälaiselle osaamiselle on jatkossa kysyntää ja miten osaamisen päivittämisen voi tuoda osaksi omaa arkea niin, että maailma saa myllertää niin paljon kuin haluaa? Ihminen ei tarvitse tutkintoa vastaavaa työtä, vaan työtä, joka kohtaa omat kiinnostuksen kohteet.
Lauri on kansainvälisesti kysytty puhuja. Hänet on nähty kansainvälisillä lavoilla tilaisuuksissa, joissa pääpuhujina ovat olleet mm. Barack Obama ja Wikipedian perustaja Jimmy Wales. Hän on puhunut myös startupalan keskeisissä tilaisuuksissa New Yorkissa, Lontoossa, Singaporessa ja Helsingissä ja esitelmöinyt tutkijana yliopistoissa ympäri maailmaa.
Tervetuloa Lukutaitomessuille!
Messuilla mukana
Opetushallitus, Selkokeskus, KAVI, Mediakasvatusseura, YLE/Triplet/Uutisluokka, ÄOL, Pirjo Laatikainen, Aikakausmedia, Lohjan lukututorit, Porvoon monilukutaidon kehittäjäopettajat, Ateljee, Hämeenlinnan monilukutaitotutorit, Eduduo/Lukutähti, ILT Education/Lukulumo, Niilo Mäki Instituutti, Hämeenlinnan kirjasto, Kulttuurikeskus ARX, Digitutorit/Oppilasagentit, Maija Hakala, Kirsi Martikainen/S2-opetus