Lukujuttuja tapahtumaviikko 13.-17.3.2023

25.03.2023

Kuntien lukevat yhteisöt -verkoston kevään 

Lukujuttuja -tapahtumaviikkoa 

vietetään 

13.3.-17.3.23

Virtuaaliset kirjailijavierailut

- Kuhunkin vierailuun mahtuu mukaan 20 ryhmää, joista yhdellä on etukäteen sovittu kuva-ääniyhteys kirjailijaan, muilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun chatin kautta.

- Lukukeskus lähettää osallistumislinkit mukaan mahtuneille noin viikkoa ennen tilaisuutta. 

- Kirjailijaan ja hänen tuotantoonsa kannattaa tutustua etukäteen ja laatia vaikka muutamia kysymyksiä valmiiksi. 

Ilmoittautuminen kirjailijavierailuihin on avoinna 13.2. klo 8.00 - 17.2. klo 10.00. 

Ilmoita ryhmäsi mukaan kirjailijavierailulle tästä


Tiistai 14.3. klo 9.00-9.45

Roope Lipasti 3.-6. luokkalaisille

Runeberg Junior 2023 -voittaja teoksellaan Palavan kaupungin lapset! 

Monipuolinen kirjoittaja, joka kertoo kirjoista, kirjoittamisesta ja lukemisesta inspiroivasti ja hauskasti kuulijakunnan iän mukaisesti.

"Ensimmäinen kirjani julkaistiin 2006 ja sittemmin olen kirjoittanut liki 30 romaania, puolet lapsille ja puolet aikuisille. Lisäksi kirjoitan näytelmiä, sarjakuvia, teeveekäsikirjoituksia, elokuvaa - itse asiassa mitä tahansa. Alunperin olen toimittaja ja valmistunut yliopistosta kirjallisuudesta, elokuvatieteestä sekä filosofiasta."


Torstai 16.3. klo 10.00-10.45

Madgalena Hai 7.-9. luokkalaisille

Useasti palkittu ja ahkerasti kouluissa vieraileva fantasiakirjailija, jonka kirjoja ja novelleja on käännetty yli kymmenelle kielelle.


"Olen ollut kirjailija vuodesta 2012 ja kirjoittanut yli kymmenen kirjaa lapsille ja nuorille kuvakirjoista YA-romaaneihin sekä novelleja aikuisempaan makuun. Painajaispuoti-sarjani on ollut suosittu alakoulun alemmilla luokilla, hiukan vanhemmille esiteineille ja nuorille kirjoistani ovat tuttuja mm. Uhriniituntakaisen kauhutarinat ja Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaanakin ollut Kolmas sisar-fantasiaromaani. Vierailuilla puhun mm. kirjoista, kirjoittamisesta, lukemisesta ja kirjailijan ammatista sekä kirjailijan ja kuvittajan yhteistyöstä. Erityisosaamistani ovat spekulatiivisen fiktion eri genret ja fantasiaharrastaminen. Tuotantoni kattaa lisäksi hyvin laajan ikähaarukan alle kouluikäisistä myöhäisteineihin ja novellien osalta aikuisiin. "


Perjantai 17.3. klo 9.00-9.45

Johanna Venho 1.- 3. luokkalaisille

Luetaan yhdessä, puhutaan kirjoista.

"Kirjoitan proosaa, runoja ja lastenkirjoja. Puhun uusimmista kirjoista ja aikaa jää myös keskustelulle. Uusin kirja on yleensä vahvimmin mielen päällä, mutta puhun myös muista, luen ääneen, keskustelen lukijoitten kanssa. "

Kirjailijoiden esittelytekstit ja kuvat Lukukeskuksen kirjailijatiedoista. 


Työpajoja virtuaalisesti

Lukujuttuja -viikon aikana on mahdollisuus osallistua erilaisiin lukemiseen ja monilukutaitoon liittyviin työpajoihin. 

Työpajoihin ilmoittaudutaan viimeistään 10.3. klo 12.00 oheisen linkin kautta

Ilmoita ryhmäsi mukaan työpajaan

Työpaja: Lukemiseen innostava rosvotyöpaja

Ajankohta: ke 15.3. klo 10.30-11.15

Kohderyhmä: 3.-4. luokat, pajaan mahtuu 20 ryhmää mukaan

Kuvaus: Työpaja, jossa rosvokirjan pohjalta tehdään muun muassa pieniä sanataideharjoituksia. Työpajassa saa myös vinkkejä, miten aiheen parissa voi jatkaa työskentelyä omissa luokissa työpajan jälkeenkin.

Pajan vetäjät: Lohjan lukututorit Anna-Kreetta Niemi ja Kia Raevaara


Työpaja: E-kirjasto Ellibsin käyttäminen 

Ajankohta: ke 15.3. klo 13.00-13.45

Kohderyhmä: 3.-6. luokat

Kuvaus: Joko käytät kirjaston Ellibs- e-kirjastopalvelua? Jos et niin nyt olisi hyvä aika aloittaa!

Opastan vaihe vaiheelta, miten kirjastoon kirjaudutaan ja miten sieltä lainataan ja varataan aineistoja.

Ellibs on kirjaston käyttämä e-kirjapalvelu, josta voi lainata e-kirjoja ja äänikirjoja. Kokoelma on kattava erityisesti lapsille ja nuorille. E-kirjasto tarjoaakin mahdollisuuden tulla oikeaksi lukuhirmuksi, koska kirjojen lainaaminen ja palauttaminen onnistuu älypuhelimella missä ja milloin vain. Kirjasto omassa taskussa, voiko olla mitään siistimpää?

Ellibsiä voi käyttää myös tabletilla ja tietokoneella ja esimerkiksi opettaja voi lainata kirjoja luokkaan yhteiseksi kuunneltavaksi tai luettavaksi.

Ellibs-opastustuntia varten lähetän etukäteen ohjeet, kuinka siihen kannattaa valmistautua. Ellibsiä varten puhelimeen pitää ladata Ellibs-sovellus. Sovellukseen kirjautumiseen tarvitaan kirjastokortti ja siihen liittyvä pin-koodi. Koodi on sama, jota tarvitaan kirjastossa lainausautomaattia käytettäessä.   

Pajan vetäjä: Porvoon monilukutaidon kehittäjäopettaja, erityisopettaja Sanna Halla-aho


Työpaja: Kuvasta teksti

Ajankohta: pe 17.3. klo 10-10.45

Kohderyhmä: 4.-6.-luokat

Kuvaus: Kuvan ja tekstin yhdistäminen on tuttua kaiken tyyppisistä teksteistä. Perinteisesti kuva täydentää tekstiä. Mitä tapahtuu, jos vaihdammekin roolit toisin päin ja teksti täydentäisinkin kuvaa? Työpajassa esitellään osallistujille kuvia, josta oppilaat pääsevät luomaan erilaisia tekstejä. Jos haluatte, voitte jo etukäteen määritellä oppilaiden kanssa tietyn tekstityypin harjoiteltavaksi. Vetäjä kuitenkin tarjoaa ja esittelee muutaman vaihtoehdon ennen työhön ryhtymistä.

Mitä tarvitaan: Kirjoitusvälineet ja vihko tai tietokone.

Pajan vetäjä: Porvoon monilukutaidon kehittäjäopettaja, englannin ja suomen kielen lehtori 

Tiina Hakkarainen


Materiaalia koulujen käyttöön

Oheisesta linkistä löytyy runsaasti mukavaa lukemaan innostavaa materiaalia koulujen käyttöön. Käytä Lukujuttuja -tapahtumaviikon aikana tai hyödynnä oman ryhmäsi kanssa ihan milloin vain. 

Materiaalia lukutunteihin ja muuhun toimintaan.

Sivusto kuuluu Kanta-Hämeessä toimivaan Kieli & Mieli lukeminen -ohjelman nettisivujen monipuoliseen tarjontaan. 


Kirjavinkkaukset eri ikä-ryhmille

Vuoden 2021 Lukujuttuja -tapahtumaviikolle valmistetut kirjavinkkaukset ovat edelleen käytettävissänne oheisten linkkien kautta. 

Porvoon kaupunginkirjaston kirjavinkkaajat tarjoavat Lukujuttuja-viikolle kirjavinkkauksia eri-ikäryhmille. Linkit vinkkauksiin löytyvät alta, ruotsinkieliset vinkkaukset ovat katsottavissa sivustomme ruotsinkielisellä puolella. 

1.-2. luokkien kirjavinkkaus

3.-4. luokkien kirjavinkkaus

5.-6. luokkien kirjavinkkaus

7.-9. luokkien kirjavinkkaus

Eskareille satu Kolme pukkia