Lukujuttuja - lasten ja nuorten lukutapahtumaviikko

26.08.2021

Lukuliikettä kuntiin! -hanke järjestää yhteistyökuntiensa lapsille ja nuorille suunnatun Lukujuttuja - lukutapahtumaviikon 27.9.-1.10.2021.

Kiitos kaikille Lukujuttuja - tapahtumaviikon tilaisuuksissa mukana olleille! 

Eri tilaisuuksiin teitä ilmoittautui viikon aikana 280 ryhmää eri puolilta Lukuliikettä kuntiin! -verkostoa. 

Videolinkit Kirjavoron satutuokioihin on avattu!

Löydät ne sivun alaosasta, samoin kuin linkin Porvoon teatterikoulun lyhytelokuviin. 

Kirjavinkkausvideot ovat katsottavissa!

Linkit eri-ikäisten kirjavinkkauksiin löydät sivua alaspäin selailemalla. Eskareille on tarjolla satutuokio. Kiitos Porvoon kaupunginkirjasto!

Viikon aikana on tarjolla monenlaista virtuaalista lukemaan innostavaa puuhaa eri-ikäisille. Luvassa on kirjavinkkausta, kirjailijavierailuita ja muuta mielenkiintoista puuhaa. Nappaa ohjelmasta ryhmällesi sopivat tilaisuudet ja lähde mukaan Lukujuttuja - tapahtumaviikon matkaan!

Osa tapahtumista on vapaasti katsottavissa videolinkkien kautta, osaan tapahtumista tulee ilmoittaa ryhmänsä etukäteen. 

Kokoamme tänne koko tapahtumaviikon ohjelmatarjonnan ilmoittautumislinkkeineen.

Lukujuttuja-viikon tapahtumia tarjotaan ikäryhmille:

- 5-6 -vuotiaat (viskarit ja eskarit)

- 1.-3. luokkalaiset

- 4.-6. luokkalaiset

- yläkoululaiset

Lukujuttuja - tapahtumaviikko tarjoaa

Kirjailijavierailut suomeksi

- Kuhunkin vierailuun mahtuu mukaan 15 ryhmää, joista yhdellä on etukäteen sovittu kuva-ääniyhteys kirjailijaan, muilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun chatin kautta

- Kirjailijaan ja hänen tuotantoonsa kannattaa tutustua etukäteen ja laatia vaikka muutamia kysymyksiä valmiiksi 

- Ilmoittautuminen kirjailijavierailuihin on avoinna ma 6.9. klo 8.00 - to 9.9. klo 16.00

Ilmoittautuminen on päättynyt ja mukaan mahtuneille (15) ryhmille lähetetään sähköpostivarmistus vierailun toteutumisesta. 


5-6 -vuotiaat

Veera Salmi ma 27.9. klo 9.00-9.45
Kirjailijan terveiset osallistujille

Hei 5-6-vuotiaat ystäväni ja heidän opettajat!

Mukavaa tulla virtuaalivieraaksi päiväkoteihinne. Virtuaalivierailussa näemme toisemme, ja teidän on mahdollisuus jutella kanssani, esittää kysymyksiä, ja kurkistaa kotiini, katsotaan vaikkapa meidän lemmikkikilpikonnaa, jos se tuntuu tilanteeseen sopivalta. Kilpikonna on usein auttanut minua työssäni :D. 45-minuuttinen vierailuni sisältää hauskoja juttuja siitä, miten minusta tuli kirjailija, ja miten kirjani ovat syntyneet. Kerron pikkujuttuja siitä, millaista kirjailija työ on. Mukaan mahtuu myös jonkun verran kysymyksiä, mutta ehkä ihan jokainen lapsi ei pääse ääneen, joten jos ehtisitte yhdessä suunnittelemaan muutaman kysymyksen per ryhmä, niihin riittää aika ihan mukavasti. Toisinaan ehditään lörpöttelemään ihan vapaastikin, jokainen vierailu on tietenkin omanlainen. Paras virtuaalivierailu syntyy siten, että jokainen ryhmä lukee etukäteen jonkun kirjoittamani kirjan. Suosittelen valitsemaan vaikkapa jonkun näistä: Päiväkoti Heippakamu ja Rebekan rapupäivä Päiväkoti Heippakamu ja Pablon heiluva hammas Päiväkoti Heippakamu ja Isabella ja tuikkiva tähti Päiväkoti Heippakamu ja Hungin pantteripako Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet tai vaikkapa Puluboin tähtimietteellinen kirja Voidaan sitten yhdessä jutella vaikkapa juuri niistä kirjoista. Jos käy niin, ettette ehdi tai löydä kirjoja, niin ei sekään haittaa. Vierailua jo odottaen, kirjailija Veera Salmi


1.-3. luokkalaiset
Laura Ertimo pe 1.10. klo 10.15-11.00
Ihme ilmat! Niin puuskahdetaan aina vain useammin. Tietokirjailija Laura Ertimo johdattaa pienet lukijat kirjojen ääreen ja selvittämään ilmastonmuutoksen ja luontokadon kaltaisia isoja aiheita käteen mahtuvien sarjakuva-tietokirjojen avulla. Oppitunnin pituisella virtuaalivierailulla kysytään, mikä oikeastaan on tietokirja ja miten se syntyy. Esimerkkeinä ovat Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu (Ertimo ja Ahokoivu, 2019) ja Aika matka! Lotta ja Kasper luontokadon jäljillä (Ertimo ja Ahokoivu, syksy 2021).

4.-6. luokkalaiset
Roope Lipasti ma 27.9. klo 12.00-12.45
Roope Lipasti kertoo kirjoittamisesta, lukemisesta, tarinoiden synnystä, kirjailijan arjesta sekä esittelee muun muassa uutta Lätkä-Lauri -kirjaa ja vastailee kernaasti myös oppilaiden kysymyksiin.

Yläkoululaiset
Aleksis Salusjärvi to 30.9. klo 10.00-10.45
Kirjallisuuden ammattilainen ja oppikirjailija Aleksis Salusjärvi opettaa lukutaitoa eloonjäämistaitona. Salusjärvi työskentelee erityisesti sellaisten nuorten parissa, jotka vierastavat lukemista. Hän käyttää laululyriikkaa havainnollistamaan lukutaidon merkitystä jokaisen ihmisen elämässä. Kaikilla ihmisillä on oma tarinansa, mutta jokaisen ihmisen tarinaa ei kerrota. Ilman lukutaitoa nuorilla ei ole mahdollisuutta tehdä itseään ymmärretyiksi.  


Kirjailijavieraat ruotsiksi

- Ilmoittautuminen avautuu maanantaina 6.9. klo 8.00

- Ilmoita ryhmäsi mukaan viimeistään 23.9.21

- Yhdellä ryhmällä on etukäteen sovittu kuva-ääniyhteys, muut osallistuvat keskusteluun chatin kautta

- Kirjailijaan ja hänen tuotantoonsa kannattaa tutustua etukäteen ja laatia vaikka muutamia kysymyksiä valmiiksi

Annika Sandelin ke 29.9. klo 12.00-12.45

- eskarit ja 1.-4. luokat

Karin Erlandsson to 30.9. klo 12.00-12.45

- 5.-9. luokat

Ilmoittautuminen suljetaan torstaina 23.9. klo 16 ja osallistumislinkit lähetetään kaikille ilmoittautuneille ryhmille perjantaina 24.9.


Tarinatuokiot 1.-3. luokkalaisille

Hangon kaupunginkirjaston lukemaan innostaja Agneta Möller-Salmelan Tarinatuokioissa pääsevät 1.-3. luokkalaiset nauttimaan mukaansatempaavista tarinoista. 

Etätarinoita pääsee melkein käsin koskettelemaan, kun luokan sijoittaa lähelle tarinankertojaa ja huolehtii siitä, että jokaisella kuulijalla on katseyhteys tarinankertojaan. Tunnelma on tärkeä osa Tarinatuokiota. 

Kahdella ilmoittautuneella luokalla on mahdollisuus osallistua Tarinatuokioon kuva-ääniyhteydellä. Luokat arvotaan ilmoittautuneiden luokkien joukosta. Muut luokat voivat osallistua keskusteluun chatin kautta. Tarinatuokiot toteutetaan Teamsin välityksellä ja ilmoittautuneille luokille lähetetään osallistumislinkki etukäteen.

Tarinatuokiot järjestetään perjantaina 1.10. 

- klo 9.00-9.30 suomeksi

- klo 10.00-10.30 ruotsiksi

Tarinatuokioon pääset ilmoittamaan luokkasi alla olevan linkin kautta ma 6.9. klo 8.00 alkaen. Esteen sattuessa muistathan peruuttaa osallistumisesi sanna.paljakka@porvoo.fi tai nina.wackstrom@porvoo.fi .


Ilmoittautuminen suljetaan torstaina 23.9. klo 16 ja osallistumislinkit lähetetään kaikille ilmoittautuneille ryhmille perjantaina 24.9.


Lukemaan innostaja Agneta Möller-Salmela
Lukemaan innostaja Agneta Möller-Salmela

Roald Dahlin elämä 4.-6. luokkalaisille

Hangon kaupunginkirjaston lukemaan innostaja Agneta Möller-Salmela esittelee kuulijoilleen Roald Dahlin eriskummallista elämää ja kertoo hänen kirjoistaan. Ilmoita luokkasi mukaan vauhdikkaaseen ja uskomattomaan tarinaan. 

Roald Dahlin elämä -esitykset järjestetään tiistaina 28.9. 

- klo 12.00-12.45 suomeksi

- klo 13.00-13.45 ruotsiksi

Kahdella ilmoittautuneella luokalla on mahdollisuus osallistua tilaisuuteen kuva-ääniyhteydellä. Luokat arvotaan ilmoittautuneiden luokkien joukosta. Muut luokat voivat osallistua keskusteluun chatin kautta.  Tilaisuus toteutetaan Teamsin välityksellä ja ilmoittautuneille luokille lähetetään osallistumislinkki etukäteen. 

Ilmoittautuminen avautuu maanantaina 6.9. klo 8.00.


Ilmoittautuminen suljetaan torstaina 23.9. klo 16 ja osallistumislinkit lähetetään kaikille ilmoittautuneille ryhmille perjantaina 24.9.Kirjavinkkaukset eri ikä-ryhmille

Porvoon kaupunginkirjaston kirjavinkkaajat tarjoavat Lukujuttuja-viikolle kirjavinkkauksia eri-ikäryhmille. Linkit vinkkauksiin löytyvät alta, ruotsinkieliset vinkkaukset ovat katsottavissa sivustomme ruotsinkielisellä puolella. 

1.-2. luokkien kirjavinkkaus

3.-4. luokkien kirjavinkkaus

5.-6. luokkien kirjavinkkaus

7.-9. luokkien kirjavinkkaus

Eskareille satu Kolme pukkiaMateriaalia vapaasti käytettäväksi

Kirjavoron kirjavinkkituokiot

Videolinkkien takaa löytyy Kirjavoron kuvakirjavinkkauksia eri teemoilla. Vinkkaukset on tarkoitettu alle kouluikäisille.

Linkit Kirjavoron satutuokioihin:

Seikkailu

Ystävyys

Tunteet

Kirjavinkkauksia 5.-6. luokkalaisille ja yläkouluun

Kirjavinkkari ja nuortenkirjailija Sini Helminen vinkkaa viides- ja kuudesluokkalaisille sopivia kirjoja.


Linkki kirjavinkkaukseen 5.-6. luokkalaisille

Kirjavinkkaus yläkouluun


Porvoon Teatterikoulun musiikkiteatterileirin lyhytelokuvia

Linkin takaa löytyy Porvoon Teatterikoulun vuosittaisen musiikkiteatterileirin lyhytelokuvia katsottavaksenne. Kaksikielinen leiri järjestetään yhteistyössä Borgå folkakademin kanssa. 

Linkki Porvoon Teatterikoulun lyhytelokuviin


Lukujuhlat Kirjavisan parissa ruotsiksi 

Ruotsinkieliset Lukulähettiläät järjestävät lukujuhlat Kirjavisan parissa 

tiistaina 28.9. klo 10.00-10.45 luokkien 5-6 oppilaille.

Oppilaat kisaavat keskenään omassa luokassa ja muiden kisaan osallistuvien luokkien kanssa. Voittajaluokka saa yllätyspalkinnon!

Ilmoita luokkasi suoraan lukulähettiläille amanda.audas-kass@sydkusten.fi tai henrika.andersson@sydkusten.fi