Ateljee-menetelmän koulutukset syksyllä 2021

07.05.2021

Lukuliikettä kuntiin! - hanke tarjoaa alkusyksyn iloksi yhteistyössä Karkkilan Liikettä lukuniveliin -hankkeen kanssa monipuolisen Ateljee-menetelmän koulutuskokonaisuuden.

Koulutukset järjestetään Teamsin välityksellä ja ovat maksuttomia. 

Ateljee-menetelmä on äidinkielen opettamisen menetelmä, mutta tarjoaa myös muille lukemisen ja lukutaidon parissa työskenteleville uusia ideoita ja innostavia toimintamenetelmiä omaan käyttöön otettavaksi.

Ilmoittautumiset koulutuksiin on nyt avattu ja ilmoittautumaan pääsee alla olevien koulutuskuvausten yhteydestä löytyvien ilmoittautumislinkkien kautta. 

Lämpimästi tervetuloa mukaan Ateljee-menetelmän maailmaan!

Ateljee -koulutukset syksyllä 2021


25.8. klo 15-19 Ateljee-menetelmän perusteet ja työpajaosuus (järjestäjänä Liikettä lukuniveliin)

  • Elämyksellinen lukeminen

  • Kirjan valinta

  • Lukemisen strategioita

  • Lukuhaastattelu

  • Arviointi

Tämä koulutus kannattaa käydä ennen osallistumista jatkokoulutuksiin. 


8.9. klo 16-18 Ateljee-jatkokoulutus: Kysymysten tekeminen ja kokonaisteos (järjestäjänä Liikettä lukuniveliin)


Kysymysten tekeminen - keskeinen luetun ymmärtämisen strategia (1 h)

Kysymysten tekemisen opettelu tarjoaa oppilaalle yhden mahdollisuuden kehittyä itsenäiseksi ajattelijaksi ja itseohjautuvaksi oppijaksi. Dan Rothstein ja Luz Santana ovat kehittäneet selkeän, helposti opetettavan tekniikan kysymysten tekemisen oppimiseen. Tekniikkaa voi käyttää kaikilla tunneilla ja oppilaat voivat käyttää oppimaansa taitoa myös itsenäisesti.

Kokonainen teos - ymmärtäminen (1 h)

Luetun ymmärtämisen tehtävät ja testit liittyvät yleensä yhden korkeintaan kahden sivun teksteihin. Kokonaisen kirjan lukeminen haastaa lukijan kykyä kerätä tietoa ja tehdä synteesiä sekä ylläpitää ymmärrystä. Pidemmät tekstit edellyttävät lukijoilta osin erilaisia taitoja kuin lyhyiden tekstien lukeminen. Kirjan tapahtumista keskusteleminen on hyvä tapa selvittää kuinka oppilas ymmärtää lukemansa. Kokonaisiin kirjoihin laaditut tehtäväpaketit auttavat opettajaa hahmottamaan lukeeko oppilas itselleen sopivan tasoista kirjaa sekä suunnittelemaan seuraavaa tavoitetta oppilaalle. 

Ilmoittautuminen on päättynyt


15.9. klo 16-18 Ateljee-jatkokoulutus: Luova kirjoittaminen, oikeinkirjoitus ja kielitieto (järjestäjänä Lukuliikettä kuntiin!)


Oikeinkirjoituksen ja kielitiedon Ateljee

Tuntimalli sijamuotojen opettamisesta. Lähdetään liikkeelle lehtiartikkelista, jota hyödynnetään opetusmateriaalina sijamuotoihin tutustuttaessa.

Luovan kirjoittamisen Ateljee alkuopetuksessa

Luennon aikana saat esimerkin siitä, miten lukuvuoden mittaisen kirjaprojektin voi toteuttaa omassa luokassa. Luennolla tutustutaan alkuopetusikäisten lasten Siili-teemaisiin kirjoihin, jotka sisältävät lasten kirjoittamia siilitarinoita; tietotekstiä, runoja ja tarinoita.

Ilmoittautuminen on päättynyt.


Kouluttajina tilaisuuksissa toimivat rehtori, erityisopettaja Taina Hämäläinen ja luokanopettaja, lukukoordinaattori Laura Niinikivi Lohjalta.