Sagoverkstaden i åk 1 - 2

10.03.2021

Sagoverkstäderna som projektet Brilli ordnade bokades rekordsnabbt. Läskoordinatorerna besökte under våren 20 klasser i årskurs 1 och 2 i skolorna i Borgå, för att locka med barnen till berättelsernas värld.

Sagoverkstadens upplägg

Under sagoverkstaden berättar läskoordinatorerna sagan om tomten Tuntu som bor i gamla stan i Borgå, och som fått nog av stadens sopor och busiga råttor. Elevernas uppgift är att i grupper om 2-3 diskutera vem som kunde hjälpa Tuntu att bli av med skräpet, samt hur Tuntu och råttorna kunde komma bättre överens. Här nedan följer upplägget för lektionen.

10 min
Läskoordinatorerna Vilma och Noora presenterar sig och berättar om sagoverkstadens innehåll och sagan om Tuntu tomten

5 min Diskussion i grupper om 2-3 hur sagan kunde sluta; vem kunde hjälpa Tuntu? Hur kan en bli av med rosk på gatan? Hur kunde Tuntu och råttorna komma bättre överens? 

15 min Skapa tillsammans i gruppen en bild av hjälten, som räddar eller hjälper Tuntu med rosken och råttorna (A3 pappersark, blyertspenna och färg)

10 min Tre frivilliga grupper visar och berättar för klassen vem de fantiserat att kunde hjälpa Tuntu

5 min Slutord och städning

Tuntu och trubbel med skräpet

Det var en gång en liten, spänstig och lurvig tomte som bodde i gamla stan i Borgå. Tomten hette Tuntu, namnet hade hen hittat på alldeles själv. Namnet fick tomten att tänka på vackra fjäll, eftersom 'tunturi' är fjäll på finska. Som infödd Borgåbo var Tuntu förstås tvåspråkig. Tuntu trivdes bäst i de murknaste och mörkaste rännorna längs husen på Ågatan. 

Ågatans rännor var de mest perfekta gömställena, varifrån en smidigt kunde spionera och följa med småpratet på gatan. Tuntu gillade att lyssna på människor och hundar som gick på gatan och babblade och skällde om lustiga saker, om vad de skulle köpa och vart de skulle gå, hur de såg ut och varför himlen var så blå. I Tuntus ögon var människor lite tokiga. Tuntu trivdes väldigt bra i gamla stan i Borgå, det var bara två saker hen inte tyckte om: rosk och råttor.

"Ju mera rosk desto mera råttor!" brukade Tuntu ilsket beklaga för sig själv i rännornas skrymslen

"Ju mera rosk desto mera råttor!" brukade Tuntu ilsket beklaga för sig själv i rännornas skrymslen. Råttorna brukade nämligen reta och skrämma upp Tuntu när de sprang längs hustaken, speciellt då Tuntu sov på kvällen. Råttorna älskade rosk, vilket det fanns gott om runt hela gamla stan. Rosk var råttornas största källa för mat, en källa till både saltiga och söta delikatesser. Råttorna var tillfreds för ju mera rosk det fanns, desto mera mumsiga måltider. För Tuntu däremot var rosken en pina, de var både äckliga och obehagliga och förstörde naturen. Ibland blev Tuntu så trött på rosken att hen på nätterna gick runt och samlade rosk efter rosk från marken kring Rådhustorget och längs Borgå Domkyrka. Tuntu placerade alla rosken vart de egentligen hörde, i roskisarna och sorteringsstationerna. Ibland kunde det ta flera timmar att samla ihop all rosk. Överallt låg tomma läskburkar, skrynkliga plastkassar, kvitton, och en massa karkkipapper i alla regnbågens färger som råttorna tuggat på. "Varför i fridens dagar kastar människor så mycket rosk omkring sig!?", det förstod inte Tuntu. Längs Ågatans tomma gator om nätterna hördes Tuntus ledsna och frustrerade klagan; Ju mera rosk desto mera råttor!

Den värsta årstiden för Tuntu var sommaren då gamla stan i Borgå fylldes av turister från nära och fjärran land. Detta ökade på mängden rosk och råttor på gatan till den grad att Tuntu ibland blev alldeles ifrån sig av ilska och sorg. "Jag orkar inte mera!" snyftade Tuntu under den värsta turistsäsongen i juli. I slutet av juli år 2018, närmare sagt tisdagen den 27.7 strax efter midnatt, hände något alldeles oväntat, en räddare i nöden dök upp... 

Vem hjälper Tuntu med rosken och råttorna? 

Vem är det som kommer till Tuntus räddning och hjälper Tuntu med skräpet? Hur förhåller sig råttorna till hjälten som hjälper Tuntu? Hur slutar sagan om Tuntu, råttorna och rosken? 

Er uppgift är att i grupper om 2-3 fantisera vem som räddar Tuntu från rosken och hur Tuntu och råttorna kunde komma överens med varandra. Diskutera tillsammans olika scenarier genom att svara på frågorna ovan. När ni diskuterat klart kan ni på ett A3 papper beskriva och rita hjälten som hjälper Tuntu.