Läslust med samarbete 12.10

02.09.2021

Samarbete mellan biblioteket, småbarnspedagogiken och skolan - modeller och möjligheter

Projektet Läsrörelsen i kommunerna ordnar ett tvåspråkigt, avgiftsfritt webbinarium 12.10 från kl. 14.00. Webbinariet ordnas via Teams; de som anmäler sig på förhand får en deltagarlänk via e-post.

Anmäl dig här

Under webbinariet får vi höra om idéer, erfarenheter och verksamhetsmodeller som kan användas i det egna arbetet, och som kan förbättra samarbetet mellan olika aktörer i kommunen, och inom kommunala nätverk.

Webbinariets upplägg och innehåll uppdateras. Lägg datumet på minnet!

Program 12.10

14.00-14.05 Välkommen: förord

Läsrörelsen i kommunerna! läskoordinator Nina Wackström

14.05-14.35 Samarbetsmodeller i Borgås svenskspråkiga och finskspråkiga skolor

Daniela Kullberg, Linda Sahamies och Sanna Paljakka

14.35-15.05 Biblioteket-skolan och biblioteket-småbarnspedagogiken: samarbetsmodeller

Emilia Koski, koordinator, Seinäjoki stadsbibliotek

15.05-15.45 Biblioteksstigen och samarbetsformer i Uleåborg

Mervi Vaara, servicechef på Uleåborgs stadsbibliotek, läsfrämjande

15.45-15.50 Paus

15.50-16.30 Biblioteksstigen i Borgå

Catharina Latvala, serviceförman, Borgå stadsbibliotek

Medverkande

Jag heter Mervi Vaara och jag arbetar som läsfrämjande serviceförman på Uleåborg stadsbibliotek. Till mina arbetsuppgifter hör utveckling av bibliotekets läsfrämjande tjänster, tillsammans med mitt team. I ett tidigare projekt "Meidän perhe lukee - yhdessä tarinan äärellä" utvecklade vi samarbetet mellan biblioteket, rådgivningen och småbarnspedagogiken. För närvarande leder jag ett projekt som syftar till att utveckla bibliotekets tjänster för de unga vuxna, som upplever att biblioteket inte har något att erbjuda dem. 

Uleåborg stadsbibliotek vill nå ut till alla uleåborgare och samarbeta aktivt med olika aktörer. I mitt framförande redogör jag för bibliotekets samarbete med rådgivningen, småbarnspedagogiken och skolan. Vi tar en titt på olika samarbetsformer.


Emilia Koski, koordinator på Seinäjoki stadsbibliotek. Seinäjoki stadsbibliotek har utvecklat samarbetsmodeller för biblioteket och grundskolan, och för biblioteket och småbarnspedagogiken samt förskolan. Varför lönar det sig med samarbete och hurdant borde det vara? Vad innefattar samarbetsmodellerna och vilken nytta kan man ha av dem? Mer om detta i Emilia Koskis framförande.


Catharina Latvala, serviceförman, Borgå stadsbibliotek:

En modell för mångsidigt och fungerande samarbete i Borgå


Samarbetsmodeller för lärarna i de svensk- och finskspråkiga skolorna i Borgå:

MO-koordinatorerna Linda Sahamies och Daniela Kullberg presenterar hur vi lagt upp det språkstärkande arbetet på svenska sidan. Vi har jobbat fram en plan för hur vi jobbar språkstärkande i alla grundskolor och håller nu på att förverkliga den. 

Sanna Paljakka är läsagent i projektet Läsrörelsen i kommunerna och ordförande för modersmålets finskspråkiga utvecklingsgrupp i Borgå. Hon berättar om lärarnas samarbetsnätverk, Läsambassadörernas verksamhet och samarbetet mellan olika aktörer.