Tarinapaja alkuopetukseen

31.03.2021

Brilli-lukutaitohankkeen tarjoamat tarinapajat varattiin loppuun ennätysnopeasti. Lukukoordinaattorit vierailevat etänä huhti- ja toukokuun aikana yhteensä 20 porvoolaisessa 1.-2. luokassa tutustuttaen oppilaat tarinoiden maailmaan. 

Tarinatyöpajat pähkinänkuoressa:

Brilli-lukutaitohanke tarjoaa porvoolaisille 1.-2. luokille mahdollisuuden osallistua tarinapajaan. Tarinapajat toteutetaan huhti- ja toukokuussa 2021. Tarinapajojen tarkoituksena on kannustaa oppilaita kuuntelemaan, ideoimaan ja kertomaan tarinoita. Tarinatyöpaja on rakennettu yhden oppitunnin mittaiseksi (45min) ja se toteutetaan Teamsin välityksellä. Tarinapajat ovat maksuttomia ja Brilli-hankkeen lukukoordinaattorit toimivat pajojen ohjaajina. Olethan yhteydessä lukukoordinaattoreihin varataksesi tarinatyöpajan. Yhteystiedot löytyvät täältä. 

Tarinapajojen rakenne

Tarinapajan alkajaisiksi lukukoordinaattorit lukevat tarinan Tuntu-tontusta, joka asuu Porvoon vanhassa kaupungissa. Tuntulla on ongelma, hän on kyllästynyt roskaaviin kaupunkilaisiin ja rottiin, jotka ilmestyvät roskaisille kaupungin kaduille. Oppilaiden tehtävänä on 2-3 hengen ryhmissä keskustella ja keksiä tarinalle loppu. Kuka tulee auttamaan Tuntua roskaongelman kanssa? 

Tarinapajan rakenne on seuraava:

10min Lukukoordinaattorit esittäytyvät, kertovat tarinapajasta ja lukevat Tuntu-tontun tarinan. 

5min Oppilaat ideoivat 2-3 hengen ryhmissä tarinalle lopun. Kuka tulee auttamaan Tuntua? Miten roskaaminen saataisiin vähenemään?

15min Ryhmät ideoivat ja piirtävät yhdessä kuvan, josta selviää, kuka Tuntua saapuu auttamaan. (A3 paperi, lyijykynä ja värit)

10min Kolme vapaaehtoista ryhmää saavat esitellä piirroksensa ja kertoa, kuka auttoi Tuntua ja mitä roskille tapahtui. 

5min Loppusanat ja siivous.


Tuntun roskaralli

Joen rannassa, Porvoon vanhassa kaupungissa, asui pörröinen tonttu nimeltään Tuntu. Nimen hän oli keksinyt itse itselleen ja se sai hänet miettimään pohjoisen kauniita tuntureita, joille Tuntu haaveili joskus matkustavansa. Tuntu viihtyi parhaiten Jokikadun sammaleen peittämissä, nuhjuisissa ja pimeissä ränneissä. Siellä oli täydellinen piilopaikka, josta pystyi oivasti tarkkailla ja seurailla Jokikadulla kävelevien ihmisten jutustelua ja elämää. Tuntu nautti, kun sai kuunnella ihmisten ja koirien kävelevän ohi rupatellen ja haukanhdellen hauskoja juttuja siitä, minne he olivat menossa, keitä tapaamassa, miltä kahvi oli maistunut ja miksi taivas oli sininen. Tuntun mielestä ihmisten jutut olivat erikoisia ja joskus vähän turhamaisiakin.

Tuntu viihtyi omilla kotikulmillaan hyvin. Ainoat asiat, joista hän ei pitänyt olivat roskat ja rotat. "Mitä enemmän roskia sen enemmän rottia!" Tuntu tuhisi kiukkuisena rännissä. Kaduilla hämärän aikaan vilistävät rotat saivat Tuntun säikähtämään ja säpsähtämään etenkin silloin, jos Tuntu sattui heräämään ikävään yllätykseen. Rotat rakastivat roskia. Herkullisia ruuan tahrimia papereita ja muita meheviä makupaloja löytyi runsaasti ympäri vanhaa kaupunkia. Makeat ja suolaiset roskat olivat rottien tärkein ja herkullisin ravinnonlähde. Rottia oli näkynyt viime aikoina paljon eikä ihme, sillä herkullisia roska-aterioita oli löytynyt alkukesästä kiitettävästi.

Tuntulle roskat aiheuttivat päänsärkyä. Ne olivat ällöttäviä ja ikäviä, lisäksi ne aiheuttivat haittaa luonnolle. Joka puolella lojui tyhjiä limupurkkeja, rypistyneitä muovipusseja, paperisia karttoja, kuitteja, pillimehun pillejä ja sateenkaarenvärisiä karkkipapereita. "Miksi ihmeessä ihmiset heittävät ja jättävät näin paljon roskia ympärilleen!?" ihmetteli Tuntu. Tuntu oli toisinaan niin turhautunut roskiin, että hän siivosi öisin Raatihuoneentorin ympäristöä keräten roskat roskakoriin, jonne ne oikeasti kuuluivat. Joskus roskia keräillessä vierähti useita tunteja ja silloin Tuntu toisteli tutuksi tullutta hokemaansa "Mitä enemmän roskia, sen enemmän rottia!". 

Eniten roskia löytyi kesäisin, koska silloin vanhassa kaupungissa vieraili paljon matkailijoita ja ihmisiä oli muutenkin runsaasti liikkeellä. Yhtenä päivänä roskia oli ilmaantunut niin paljon, että Tuntun mitta tuli täyteen. "En jaksa tätä enää!" Tuntu totesi keskellä kiireisintä matkailusesonkia. Heinäkuussa 2018, historiallisen lämpimän kesän kuluessa, Tuntu päätti luovuttaa taistelunsa roskia vastaan. Myöhemmin samana päivänä, hieman puolenyön jälkeen, tapahtui kuitenkin jotain odottamatonta. Paikalle ilmestyi auttaja, jolla olisi ratkaisu roskaongelmaan...

Kuka ilmestyy auttamaan Tuntua roskaongelman kanssa? 

Kuka saapuu paikalle auttamaan Tuntua ja ratkaisemaan roskaongelman? Miten rotat suhtautuvat paikalle saapuneeseen auttajaan? Miten tarina päättyy?

Tehtävänä on keksiä 2-3 hengen ryhmissä tarinalle loppu. Keneltä Tuntu saa apua tilanteeseen ja miten tarina ratkeaa? Piirtäkää kuva A3 paperille, jossa selviää, kuka paikalle saapunut auttaja on.