Läsveckan för barn och unga

27.08.2021

Barn och unga får sej en dunderdos läsinspiration, när Läsrörelsen i kommunerna! ordnar en tvåspråkig temavecka Läskul 27.9-1.10 i nätverkets kommuner.

Under veckan serveras en massa inspirerande virtuella evenemang. Bland annat finns det boktips, författarbesök, bokquiz, länkar till kortfilmer av barn och annat roligt på programmet. 

Obs! Missa inte att anmäla din klass 5-6 till BOKFESTEN med BOKQUIZ! 

Närmare info längre ner!

Välj de program som passar din grupp bäst och kom med! En del av evenemangen kommer att finnas som videolänkar, och till en del ska man anmäla sig på förhand.

Svenskspråkiga författarbesök, åk 0-3, 5-7

Annika Sandelin, ons 29.9 kl 12.00-12.45

Målgrupp: åk 0-3 / Lästips: Silkesapans skratt, Potatisens dröm eller Om jag fötts till groda

Karin Erlandsson, to 30.9 kl 12.00-12.45

Målgrupp: åk (4-)5-7(-9) / Lästips: Pärlfiskaren, serien Legenden om ögonstenen

Det lönar sig att bekanta sig med författarens produktion på förhand. Frågorna till författaren kan gärna förberedas före det virtuella besöket. 

En grupp, som kommit överens om det på förhand, har interaktiv videoförbindelse med författaren, de övriga grupperna följer med och kan delta i diskussionen via chatfunktionen.

Anmälningen stängs 23.9 kl. 16. Deltagarlänkar skickas på fredag 24.9 till alla som anmält sig.

Berättelsestunder för åk 1-3

Agneta Möller-Salmela
Agneta Möller-Salmela

Läsinspiratören Agneta Möller-Salmela på Hangö stadsbibliotek bjuder på spännande berättelsestunder för årskurs 1 till 3. De virtuella berättelserna blir nästan konkreta, när klassen kommer så nära berättaren som möjligt. Varje elev ska ha ögonkontakt med berättaren. Stämningen spelar en viktig roll i Berättelsestunden.

Berättelsestunderna: fredag 1.10

  •  kl 9.00-9.30 på finska
  •  kl 10.00-10.30 på svenska

Två av klasserna som anmäler sig har möjlighet till interaktiv videokontakt under Berättelsestunden. De övriga följer med och kan delta i diskussionen via chatten. Evenemanget förmedlas via Teams; de anmälda klasserna får en deltagarlänk på förhand. Anmälningen öppnar 6.9 kl. 8.00. | Anmälningen stängs 23.9 kl. 16. Deltagarlänkar skickas på fredag 24.9 till alla som anmält sig.

Roald Dahls liv, åk 4-6

Läsinspiratören Agneta Möller-Salmela på Hangö stadsbibliotek berättar om Roald Dahls förunderliga liv, och om hans böcker. Anmäl din klass till att ta del av den här otroliga historien!

Roald Dahls liv: tisdag 28.9

  • kl. 12.00-12.45 på finska
  • kl. 13.00-13.45 på svenska

Två av klasserna som anmäler sig har möjlighet till interaktiv videokontakt. De övriga följer med och kan delta i diskussionen via chatten. Evenemanget förmedlas via Teams; de anmälda klasserna får en deltagarlänk på förhand. Anmälningen öppnar 6.9 kl. 8.00 | Anmälningen stängs 23.9 kl. 16. Deltagarlänkar skickas på fredag 24.9 till alla som anmält sig.


LÄSFEST med BOKQUIZ, åk 5-6

med Läsambassadörerna! På tisdag 28.9 kl. 10.00-10.45

Läsambassadörerna      Foto: Matilda Audas Björkholm
Läsambassadörerna Foto: Matilda Audas Björkholm

Eleverna får dels tävla inom klassen men också mot andra klasser som är med (eventuellt får den vinnande klassen ett överraskningspris!)

OBS! -> Anmäl din klass direkt till läsambassadörerna, senast 27.9: amanda.audas-kass@sydkusten.fi  och henrika.andersson@sydkusten.fi

Grattis Vendlaskolan i Nurmijärvi, som vann överraskningspriset!


Boktips för olika åldrar

Borgå stadsbiblioteks boktipsare deltar i Läskul med intressanta boktips!

Åk 1-2 https://youtu.be/TDt_de3teLU

Åk 3-4 https://youtu.be/AfjKBgKR5Sg

Åk 5-6 https://youtu.be/ZiaPnLuPeM8

Åk 7-9 https://youtu.be/HZtEbe-cdik

Saga för dagis och förskola: 

Bockarna Bruse  https://youtu.be/mO8x9H3X1ZM


Kortfilmer från Porvoon teatterikoulu

Filmerna har skapats av barn under ett tvåspråkigt sommarläger 2020 på Borgå folkakademi. Länk till en av Filmlägrets tvåspråkiga  kortfilmer: Cafémysteriet- Kahvilamysteeri


            Info om temaveckans finskspråkiga författarbesök och videor                    

Temaveckans schema
Temaveckans schema