Eteiskirjasto

31.05.2021

Porvoossa käynnistyy elokuussa 2021 Eteiskirjasto-pilottiprojekti. Kokeilussa on mukana neljä porvoolaista päiväkotia, Porvoon kaupunginkirjasto ja Brilli-lukutaitohanke. 

Eteiskirjastossa päiväkodin eteiseen pystytetään kirjahylly, joka täytetään kotiin lainattavilla lastenkirjoilla. Perheille tarjotaan mahdollisuus napata kirja mukaan kotiin luettavaksi samalla, kun hakevat lapsen päiväkodista. Eteiskirjaston kirjat vaihtuvat kokonaisuudessaan muutaman kuukauden välein. Kirjojen lainaaminen on tehty Eteiskirjastossa perheille mahdollisimman helpoksi ja vaivattomaksi. Projekti tukee lukemaan oppimista, luovuutta, uteliaisuutta kirjoja kohtaan sekä perheiden yhdessäoloa mielenkiintoisen ja laadukkaan lastenkirjallisuuden parissa. 

Porvoon Eteiskirjasto-pilottiprojektissa ovat mukana Hinthaaran päiväkoti, Omenatarhan päiväkoti, päiväkoti Helmi ja Ylä-Haikkoon päiväkoti. 

Eteiskirjaston idea on lähtöisin Ruotsista, jossa se on toiminut nimellä Kapprumsbibliotek. Suomessa Eteiskirjasto-konseptia on kokeiltu vuodesta 2020 suomenruotsalaisten lukulähettiläiden toimesta Helsingissä, Vantaalla, Espoossa sekä Pohjanmaalla. 

Eteiskirjaston kirjat ovat jo elokuun 2021 alussa matkanneet pilottipäiväkoteihin ja ovat ahkerassa käytössä perheiden iloksi. 

Porvoon kaupunginkirjastosta on yhteensä 518 kirjaa lainassa eteiskirjastoille. Näistä 91 ruotsinkielisiä ja 427 suomenkielisiä kirjoja.